Wat is stress? 

Stress is gewoon spanning of druk, wat heel natuurlijk is en wat je eigenlijk ook nodig hebt om te kunnen functioneren en reageren op dringende situaties. 
Je hersenen geven een signaal af aan je lichaam waardoor je hart sneller gaat kloppen, door de adrenaline. 
Stress is natuurlijk en eigenlijk ook een gezonde reactie van je lichaam. Veel mensen denken dat stress ongezond is, maar dat is het niet altijd. Stress kan je wel helpen om goed je best te doen op werk of school, het maakt je scherp, geconcentreerd en klaar voor actie. 
Pas wanneer er op lange termijn te veel spanning opgebouwd is, kan dit leiden tot klachten en ook eventuele problemen. Je lichaam kan dus overspannen raken wat tot een burn-out kan leiden.

Soorten stress

Er zijn een aantal verschillende soorten stress, namelijk:

Toekomst stress: dit kan ook wel anticiperende stress worden genoemd. Dit betekent dat men vaak last hebben van stress over dingen die nog moeten gebeuren. Dit komt door onzekerheid wat men onrustig maakt (een voorbeeld kan zijn het geven van een presentatie). Dit kan voorlopig leiden tot frustratieproblemen. 

Spannende stress: spannende stress is wel een positieve vorm van stress, omdat het je helpt om scherp en geconcentreerd te blijven en ook goed te presteren. Denk maar aan een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. 

Situationele stress: dit vindt vaak plaats als men geen controle hebben over bepaalde situaties, zoals bij een noodgeval bijvoorbeeld.  

Tijdspanning stress: dit is een van de meest bekende vormen van stress. Dit komt door bepaalde deadlines (voor werk of school) en taken die binnen een bepaalde tijd afgerond moeten worden. 

Schadelijke stress: dit komt vaak na een traumatische ervaring, denk maar aan een inbraak bijvoorbeeld. In deze situatie blijft de spanning aanhouden en kan het lichaam niet rusten. 

Encounter stress: wat ook ontmoetingsstress genoemd kan worden. Deze vorm van stress heeft te maken met het contact met anderen. Je maakt je dus zorgen over de interactie met een bepaalde persoon of groep. 

Oorzaken van stress 

Er zijn veel verschillende oorzaken van stress. Een aantal bekende voorbeelden zijn:

– Een hoge werkdruk of werkloos zijn
– Een traumatische ervaring
– Huiselijk geweld
– Perfectionisme 
– De dood van een dierbare
– Een scheiding of relatieproblemen

Symptomen van stress

Een beetje stress is wel gezond, maar wanneer een stressvolle situatie te lang duurt kan dit leiden tot klachten. Er zijn vier verschillende onderdelen: 

– Lichamelijke klachten, namelijk rugpijn, maagklachten, hoofdpijn of een stijve lichaam.  
– Psychische krachten, namelijk burn-out.
– Gedragssymptomen, dit betekent dat je emotioneler kunt worden wanneer je gestrest bent.
– De laatste onderdeel is gedachtesymptomen, je kunt depressief en/of angstig worden als gevolg van langdurig stress. 
 

Bekijk per categorie
Bedrijven
Meest bekeken