Onderzoek toont 

Dat blijkt uit gegevens van VU wetenschapper Jaap Seidell, meldt KRO Brandpunt. De kinderen lijden aan morbide obesitas. Seidell vindt het cijfer alarmerend. Volgens hem zijn er inmiddels al kinderen aan de ziekte overleden.

Extreem dikke kinderen lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes van het type 2, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. “Dat is ernstig. Diabetes is een ziekte die gepaard gaat met heel veel ernstige complicaties, zoals nierziektes, neurologische afwijkingen, hart en vaatziekten, blindheid, voetamputaties”

Te veel eten

De trend dat kinderen steeds dikker worden, is al langer zichtbaar. In dertig jaar tijd is het aantal kinderen met overgewicht verdrievoudigd. Het overgewicht bij kinderen wordt bijna nooit veroorzaakt door een ziekte of genetische aanleg. Kinderarts Olga van der Baan zegt dat overgewicht bij kinderen maar in 5% van de gevallen een medische oorzaak heeft. De oorzaak is bijna altijd een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen.

‘Eenmaal dik, altijd dik’

Volgens Seidell is het heel moeilijk voor extreem dikke kinderen om hun gewicht weer onder controle te krijgen. “Als je eenmaal heel dik bent geweest, word je nooit meer dezelfde als iemand die altijd dun is gebleven. Ook al word je even dun, er zijn lichamelijk, hormonaal, geestelijk in het brein allemaal veranderingen opgetreden die maken dat de kinderen de neiging hebben toch weer terug te vallen”, aldus de wetenschapper.
 

Bekijk per categorie
Bedrijven
Meest bekeken